zondag 22 maart 2009

Palmzondag Zandvoorde

(6° palmzondag BD 2009)

Centrale beelden: de oude paaskaars & het oude paaswater

Intredeprocessie & intredelied

De voorganger, lectoren, acolieten, de vormelingen,... komen in processie de kerk binnen. Ze brengen enkele brandende fakkels, de paaskaars, het doopwater in een kruik en brandende wierook mee. En ook de mand(en) met palmtakken.
Alles wordt op of vóór het altaar geplaatst. Het centrale beeld voor deze zondag, de paaskaars van vorig jaar, wordt neergezet opzij. Het doopwater wordt in het doopbekken gegoten.

1. Waarom zou ik binnen blijven,Deuren, ramen, allemaal dicht.Groene takken zullen wuiven,Lied’ren groeien van schaduw naar licht.
Refr.: En ik loop Hem voor van straat tot straat,Vertel aan iedereen dat Hij komen gaat.En ik loop Hem voor van straat tot straat,Vertel aan iedereen dat Hij komen gaat.
2. Laat ons dansen, laat ons juchen,Om Zijn Woord dat leven doet.Brood en wijn gaat Jezus delen,Zo voelt God zich onder mensen goed.
Welkom en duiding
Pastoor: Welkom in deze viering van de zesde zondag van de veertigdagentijd, Palmzondag: inde naam van God onze schepper, Jezus zijn Zoon en onze broeder, en de Heilige Geestdie ons inspireert en aanvuurt.
Lezer: Vreugde en ongeloof vandaag, gejuich en lijden.We gaan de goede week in en gedenken de laatste dagen van Jezus' leven.We brachten de groene palmtakken binnen: hulde en vreugde,én we plaatsen de oude paaskaars nog één keer brandend in het midden,als symbool voor gegeven leven, hoop ondanks lijden en dood. Het doopwater goten we uit als teken van nieuw leven.
Het verhaal van de intocht
Pastoor: We lezen het verhaal van Jezus' intocht in Jeruzalem: Mc. 11, 1-10.
Lied: Hosanna, hosanna, de Koning komt. In de Naam van de God van Israël.Hosanna, hosanna, de Koning komt. In de Naam van de God van Israël.Hosanna, hosanna, de Koning van IsraëlHosanna, hosanna, de Koning van Israël

Palmwijding
Lezer:In de oude christelijke kunst houden de martelaars een palmtak in de hand,daarmee doen zij de oproep: loop niet weg, leg je niet neer bij de feiten, zoekwegen van leven, geloof in opstanding, hoop op verrijzenis. Op deze oproep willen wij vandaag ingaan met het oude gebruik van palmwijding.We wijden deze takken met het water waarmee mensen gedoopt worden,het water waarmee de lichamen van onze overledenen besprenkeld worden.Nieuw leven, en dood, en nieuw leven. Het water herinnert ons aan de tocht door deRietzee, een levensbedreigende tocht van slaaf naar bevrijding, van dood naar leven.(De palmtakken worden besprenkeld met water+ bewierookt)
Pastoor: Eeuwige, God, mogen deze groene takken een uitnodiging tot Pasen zijn,een oproep om verder te zien, om meer te beminnen, om sterker te hopen.Mogen ze een oproep zijn om de ogen niet te sluiten voor lijden en pijn, maar om elkaar te sterken in het vertrouwen dat er leven is over elk dood punt heen.
Ritueel
Wilfried nodigt de mensen uit om een voor een vooraan te komen, er wordt hen een palmtak aangereikt en hen gevraagd hun hand in het doopwater te steken + een kruisteken te maken.
Wilfried:
Neem een palmtakje mee naar huis en hang het in de huiskamer.Hang het in de huiskamer, leg het in de auto of op je werktafel. Het zal altijd weer herinneren aan de overwinning van Jezus op de dood. Maar eerst moeten we deze week nog de weg van lijden, breken en delen gaan.
Ondertussen wordt een lied gezongen:
1. Wie wil leven, moet zich geven, Moet het wagen op weg te gaan.Met zijn vragen, onbehagen,Moet met andere samengaan.Niemand kan het leven aan,Als hij alleen blijft staan.Want een mens leeft niet alleen, Je moet naar and’ren gaan.
Refr.: Donna, donna, donna, donna,Donna, donna, donna, don.Donna, donna, donna, donna,Donna, donna, donna, don.
2. Wie wil leven, moet zich geven,Moet met brood naar de ander gaan.En moet leven om te geven,Zoals Jezus dat heeft gedaan.Niemand kan het leven aan,Je moet in Jezus’ Naam.Met het brood in ied’re handNaar alle mensen gaan.
Openingsgebed
Pastoor: God, die wij mogen noemen: Vader en Moeder, geheim van alle leven, vandaag gedenken wij Jezus van Nazareth, Uw zoon en onze broeder.Op een ezel reed Hij de hoofdstad binnen, teken van uiterste dienstbaarheid.Zo heeft Hij geleefd en ons getoond wie een mens van God kan zijn,kwetsbaar, maar toch onschendbaar, met waardigheid bekleed.Wij danken u voor deze goddelijke mens, onze mensenbroeder. Amen.
Lezingen
Mc. 14-15: Lijdensverhaal.
Bij Jezus' dood wordt de paaskaars uitgeblazen.
Klein woordje bij de omhaling voor broederlijk delen
Op deze zondag gebeurt de tweede omhaling voor de partners van Broederlijk Delen. Dit jaar laten we de inheemse volkeren en de Dalits uit India aan het woord. Zij maken samen ongeveer twintig procent uit van de bevolking en zijn het slachtoffer van uitbuiting en discriminatie. Ze behoren dan ook tot de armste inwoners van India. Maar ze blijven niet bij de pakken zitten. Dat bewijst Tilak, een krachtige, waardige vrouw uit een Inheemse gemeenschap. Ze is een vrouw met een mening die opkomt voor haar rechten. Tilak laat ons een stukje onbekend India ontdekken : samen met haar dorpsgenoten werkt ze aan een succesvolle toekomst, want ze is ervan overtuigd dat ze die kunnen bereiken in hun dorpen, wouden en velden.
Voorbeden
Pastoor:Laten we deze speciale zondag bidden tot God, de eeuwige:
Vormeling 1:Lieve God, vandaag had ik ruzie met mijn vriend. Ik bid dat mensen elkaar leren verstaan, dat ze zich overgeven, niet elkaar verslaan. Als mensen elkaar begrijpen, kunnen ze samen op weg gaan. God,help mijn vriend en mij, zodat we weer samen vrienden kunnen zijn.
Samen met vormelingen:Laat mij een ster zijn in de nacht, Een lichtje in ’t donker,Een teken van kracht,Een straaltje van hoop,Want ik geloof in Gods droom,En ik ga ervoor
Vormeling 2: Help ons in het goede te blijven geloven, ook al kunnen we deze wereld niet onmiddellijk veranderen, dat wij niet negatief worden tegenover onszelf of de anderen.Geef ons het vertrouwen dat Jezus had:dat het leven het haalt op de dood.
Laat mij een ster zijn ….
Vormeling 3:Houd ons samen, God, dat wij blijven geloven in de kracht van gemeenschap,dat we onze dromen aan elkaar blijven vertellen, elkaar nabij blijven in ontgoochelingenen kleine daden stellen van geloof, hoop en liefde.
Laat mij een ster zijn …
Offerandelied:
1. Brood op tafel een hand gevuld,Met wat in het leven geen uitstel duldt.Eten en drinken iedere dag,Gewoon wat een mens niet ontbreken mag.
2. Beker met wijn een vreugdedrank,Voor armen en kleinen, voor zwart en blank.Broederschap drinken met iedereen,Want wie houdt het uit moederziel alleen.
3. Woorden horen een man die sprak,En zich in zijn leven tot voedsel brak.Kom om te eten, drink van de wijn,Laat dit een bewijs van mijn liefde zijn.
Heilig:
Samen met vormelingen:Heilig de Vader, de Zoon en de Geest.Die mens onder ons, voor ons is geweest.Heilig de Vader, de Zoon en de Geest.Die mens onder ons, voor ons is geweest.
Lam Gods
Onze Vader
Bezinning na de communie
Hij was een onvergetelijke man. Met woorden en met daden. Zo'n fijne goed man. Hij had het vaak met de wet aan de stok. Behalve met een de wet van de liefde. Die kende hij goed. Bemin elkander. Zijn woorden die hij dagelijks gebruikte. Hoe komt het toch dat wij dat niet meer kennen. Hij heeft er zoveel voor gedaan. Hij is ervoor gestorven. Hij was een vonk. Een grote vonk. Het vuur ging moeilijk aan. Het brandt nog steeds niet goed. Help zijn werk voort te zetten. Wees vonken voor elkaar. Maar leer eerst zijn woorden. Vergeef eerst elkaar. Verzoen je met elkaar. Vergeet je eigen belang. Denk aan die anderen. Je leeft niet zomaar. Dank aan Jezus Christus. Probeer goed te leven. Probeer als hij te loeven. Voord e anderen. Neem hem als voorbeeld. Je leeft niet zomaar. Doe als hij, doe voor de anderen.

Slotgebed
Pastoor: God, Vader en Moeder, Gij omringt ons met uw liefde.Het beeld van Jezus' intocht geeft ons hoop dat het anders kan, dat overgave vruchtdraagt en zelfs de dood niet het einde is.Maar toch, we voelen de dubbelheid van deze dag:juichen en veroordelen.God, behoeder van alle leven, zie onze wereld,zie uw mensen: verdwaald, verdwaasd, ontheemd, vervreemd.Wij bidden u: leid ons door de goede, stille week die komt,dat wij alle tijd nemen om de weg te gaan van Jezus,want waar wij hem volgen, ontmoeten wij U.Keer ons ten goede, zet ons op de weg van duurzaam, van eeuwig leven. Amen.
Slotlied
1. Vrede zij u, vrede zij u,Gelijk mij de Vader zond, Zend ik ook U.Vrede zij u, vrede zij u.Gelijk mij de Vader zond,Zend ik ook U.
2. Blijf in mij, blijf in mij,Mijn Woord moet in u zijn,Dat maakt u vrij.Blijf in mij, blijf in mij,Mijn Woord moet in u zijn,Dat maakt u vrij.

Zending en zegen

Geen opmerkingen: