dinsdag 11 mei 2010

Moederdag Zandvoorde

Moederdag : Elk hart kan geraakt worden
9 mei 2010


Klokje


Intredelied en intredestoet (bloemstukje voor Mariabeeld): Maria te minnen


Kruisteken


Openingstekst
Vandaag zetten we moeder in de bloemen…

Iemand zei : na de geboorte duurt het ongeveer zes weken vooraleer alles weer zijn gewone gang gaat. Die iemand weet niet dat eens je moeder bent geworden, alles verandert.
Iemand zei : je leert instinctief hoe je moeder moet zijn. Die iemand heeft nooit boodschappen gedaan met een 3-jarige kleuter.
Iemand zei : moeder zijn is saai en vervelend. Die iemand heeft nooit een tiener leren auto rijden.
Iemand zie : als je een goede moeder bent dan wordt je kind automatisch ook goed. Die iemand denkt dat kinderen geboren worden met regeltjes en garantiebewijs.
Iemand zei : je moet niet studeren om moeder te zijn. Die iemand heeft nooit een eerste jaarsstudent moet helpen met zijn wiskunde.
Iemand zei : je kan een tweede kind niet zo graag zien als je eerste. Die iemand heeft geen twee kinderen.
Iemand zei : het moeilijkste aan moeder zijn is werk en overgave. Die iemand heeft nooit een kind aan de kleuterpoort moeten achterlaten of zien vertrekken als militair op missie.
Iemand zei : een moeder kan stoppen met zich zorgen te maken, als de kinderen het huis uit zijn. Die iemand weet niet dat er bij een huwelijk een zoon of dochter bij komt.
Iemand zei : een moeders job zit erop als de kinderen het huis uit zijn. Die iemand heeft geen kleinkinderen.
Iemand zei : je moet je moeder niet zeggen dat je haar graag ziet. Die iemand is geen moeder.



Openingsgebed
God, leer ons vandaag opzien naar Maria en mogen onze moeders thuis sterk op haar lijken, dat vragen wij door Christus Onze Heer Amen.


Schuldbelijdenis
Pastoor : omdat wij zo weinig dankjewel zeggen en we zien je graag tegen onze moeders, Heer ontferm u.
Lied: Heer ik kom tot U


Gloria: Ere zij aan God de Vader


Eerste Lezing
De liefde van een moeder is altijd geduldig, welwillend tegen iedereen. En zij vergeeft ook menigvuldig. De liefde doet geen mens verdriet, jaloers of praatziek is ze niet. De liefde van een moeder is niet opgeblazen, ze zoekt zichzelf niet. Ze is het vergeven nooit moe, het kwade rekent ze niet aan. Moeder kan het onrecht niet bezingen, maar met de waarheid is ze blij. Ook dekt de liefde alle dingen van ongeloof en wanhoop, verdraagt zij alles, ja zelfs mij.

Tussenzang: Heilig woord van God

Evangelie
Lucas hfdstk 1 vers 39-45 : Bezoek aan Elisabeth


Homilie
Eerste Lezer
Vandaag zetten we alle moeders in de bloemen. Allereerst Maria de moeder van Jezus die ook onze Moeder geworden is. Er staat een Maria beeld vooraan. We bracht bloemen aan, want onze Moeder Maria zorgt voor ons op haar manier. Dit is zonder veel woorden, maar bescheiden. Daarbij mogen we naar haar toegaan, wat er ook gebeurt. Een moeder is immers altijd aanspreekbaar, altijd bereid.

Tweede lezer :
Vandaag zetten we ook onze moeders in de bloemen. Net zoals Maria, is elke moeder een stille werker, iemand die niet in de kijker loop. Hun spreuk is : doe stille voort. We vergeten het soms, maar onze moeders thuis kennen geen echte vrije dagen, geen vakantie en als er een feestje is dan hebben ze nog meer werk dan anders. Dat doen ze zonder klagen, maar met veel liefde.

Pastoor :
Vader in de Hemel in Maria heb je een voorbeeld willen geven van wat een echte moeder is. We vragen u leer ons opzien naar die moeder en mogen onze moeders sterk op haar lijken, dat vragen wij u door Christus die ons op het kruis zijn moeder heeft gegeven.

Laat ons nu een wees gegroet bidden.



Geloofsbelijdenis : gezongen

Voorbeden
Wij danken u voor Moeders liefdevolle handen, God. Handen die zo verzorgen dat wij ons de moeite waard voelen. Handen die bemoedigend op onze schouder worden gelegd, Handen die ons verder helpen, handen die doen wat wij niet kunnen. Wij danken u voor elk teken van liefde God.
Lied: Ubi caritas

Wij danken u, voor Moeders liefdevolle glimlach, God. Een gezicht dat vreugde uitstraalt, waardoor we steeds herleven. Een gezicht dat mensen welkom heet, door het noemen van hun naam. We danken u voor elk teken van liefde God.
Lied: Ubi caritas

Wij danken u Moeders luisterend oor, God. Voor het luisteren dat verstaat wat wij niet kunnen zeggen. Voor het luisteren dat niet wil oordelen over anderen. Voor het luisteren dat de tijd uit het oog verliest.
Wij danken u voor elk teken van liefde God.
Lied: Ubi caritas


Offerande
Offerandelied: Op Uw tafel Heer

Gebed over de Gaven
Goede God, moeder zet ons elke dat een maaltijd voor , gemaakt met grote zorg. Wij brengen u deze gaven van brood en wijn aan opdat zij straks onze zorg voor anderen zouden voeden.


Prefatie en tafelgebed
Heilig: Samen zingen wij voor God de Heer

Onze Vader (gezongen of gezegd?)


Lam Gods: De genade van God


Communielied: Gij zijt mijn Gids


Slotgebed
Heer God, dank om Maria, de moeder van Jezus en ook onze Moeder. Dank om onze moeders. Wij vragen u dat ook wij graag ja zeggen naar het voorbeeld van Maria en in dienst staan van onze medemens Amen.

Slotlied: Wees gegroet o Sterre

Bezinning
Vandaag wil ik je toch heel even van harte bedanken voor dit leven. Zonder jou was ik niet wie ik nu ben. Ik ben echt heel erg blij dat ik je ken. Jij bent het die me door en door kent. Je hebt me verzorgd en me ook verwend. Ik ben echt ontzettend blij met een mama zoals jij ! Fijne moederdag.

Wegzendingslied (na de zegen): Ga nu heen in vrede.

Geen opmerkingen: